sreda, 6. november 2013

Slovenski pravljični junaki I.

Imate radi uganke? Imate radi pravljice? Če združimo prvo in drugo, nastane prav zanimiva urica, ki smo jo tokrat preživeli v družbi slovenskih pravljičnih junakov. Ko sta nas naši mentorici povprašali, katere poznamo, smo se spomnili na Muco Copatarico, Mačka Murija, Kekca, Pedenjpeda, pa Anico in še nekaj drugih. Ko pa sta nas s pomočjo ugank povprašali še o nekaterih, smo se z veseljem spomnili, da smo jih v nižjih razredih že prebirali. Le malo smo pozabili na njih. 
Pa vi, ali veste, kdo je ta knjižni junak?
"Bil je pošten in pravičen kralj. Spi pod goro Peco na Koroškem. Ko se bo njegova brada devetkrat ovila okrog mize, bo zopet zavladal."
Kaj pa ta?
"Bil je šibek pastirček. Nekega dne je pred soncem zaščitil vilo. Podarila mu je nadnaravno moč."
In ta?
"Živi pri učitelju in njegovi družini. Obiskuje medvedjo šolo. Ko je igral šah, je pojedel polovico šahovskih figur."
Če ste ugotovili, da je prvi kralj Matjaž, drugi Peter Klepec, tretji pa Piki Jakob, ste na dobri poti, da tudi vi postanete pravljičarji. S pomočjo ugank smo spoznali še Martina Krpana, Mojco Pokrajculjo, Pika dinozavra, Sapramiško, Tacamuco, sovico Oko, Jurija Murija ter še mnogo drugih. Prebrskali smo njihove knjige in se prepričali, kako veliko bogastvo se skriva v pravljicah in kako čudovite pravljičarje premoremo na Slovenskem.
Naši mentorici sta se odločili, da izdelamo veliko pregrinjalo slovenskih pravljičnih junakov. Vsak izmed nas je enega izmed knjižnih junakov prenesel najprej na papir, nato pa še na blago. Več vam ne razkrijemo, le poglejte pa si, kako zavzeto smo se naloge lotili. Več vam pokažemo naslednjič, ko se bo naše delo nadaljevalo.







Vaši pravljičarji!


2 komentarja:

Veseli bomo vašega komentarja!