sreda, 6. marec 2019

Pšenica, najlepši cvet

Kralj je imel lepo hčer, ki jo je sklenil poročiti z najpametnejšim mladeničem v kraljestvu. Sestavil je tri uganke in mladenič, ki bo rešil vse uganke, bo postal hčerin mož in njegov naslednik. Pri prvi uganki je zapovedal, naj se naslednje jutro zberejo vsi mladeniči pred sončnim vzhodom na visoki gori in kdor bo prvi zagledal vzhajajoče sonce, bo rešil uganko. Drugič je kralj zapovedal, da bo uganko rešil tisti, ki bo prišel ne obut in ne bos. Za tretjo uganko pa je kralj zahteval, naj mu prinesejo za klobukom zataknjen najlepši cvet. Oče je svetoval sinu, naj pred kralja nese pšenični klas.
Mladenič je uspešno rešil še tretjo uganko, zato ga je kralj razglasil za svojega naslednika. Kralj se je čudil njegovi modrosti, zato ga je vprašal od kod jo je vzel. Mladenič mu odkrito odgovoril, da mu je pomagal njegov oče, ki ga je rešil pred smrtjo. Ko je kralj to slišal, mu je bil mladenič še ljubši kot prej, saj je dokazal, da ima hvaležno srce. Kralj je spoznal, da potrebujemo izkušenost in znanje starih ljudi. Zapovedal je, da naj se odslej vsak do starih ljudi spoštljivo obnaša.
Tudi mi smo se tokrat lotili ugank. Kar zahtevne so bile, a se je splačalo potruditi, saj smo se pri reševanju zabavali, pa še nagrado smo osvojili za pravilno reševanje ugank. Najboljši med nami je bil Tit, vsi ostali pa smo se prav tako posladkali.






Vaši pravljičarji!

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Veseli bomo vašega komentarja!